A repce (Brassica napus) a káposztafélék (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat sajtolnak (vagy hagyományos, ma már nem használt népi eredetű eljárással olajat ütnek). Szára kerek keresztmetszetű, egyenesen feláll, majd bokrosan elágazik. A növény 75–125 cm magas lehet. Levelei kékeszöldek. Az alsó levelek nyelesek, borzasan szőrösek, a felsők kopaszak, szárölelők. Virágai fürtökben nőnek; az egyes virágok 15–30 mm-esek. A csészénél kétszer hosszabb sziromlevelei jellegzetes élénksárgák. Virágzata felső részén nyíló virágbimbói a már kinyílt virágok fölé emelkednek.
Az egyes fajták áprilistól szeptemberig nyílnak. Termése, a becő 5–10 cm hosszú, keskeny. Egy-egy becőben 15–40 magot találhatunk. Jó talajerőt és kellő növényvédelmet igényel. Az őszi repcét augusztus végén vetik, június-júliusban aratják.
Hazánkban hektáranként mintegy 1,8 tonna magot terem. Az 1,5-2,8 mm-es magvak gömbölydedek, simák vagy barázdáltak. Többnyire vörösek, barnák vagy feketék, de egyes típusoké sárga is lehet. A sötét színű magvak éretlenül vörösek. Olajtartalmuk 35-48 sza. %, fehérjetartalmuk 23-25 sza. %, héjtartalmuk 14-19 sza. %. Biológiailag hátrányos glükozinolátokat is tartalmaznak.
Beltartalmi értékek
Vizsgált összetevő | Eredmény |
kcal | 64 kcal |
Szénhidrát | 8,6 g |
Fehérje | 4,1 g |
Zsír | 2,2 g |
Vitamin A | 59 mcg |
Vitamin C | 17,4 mg |
Vitamin E | 1,7 mg |
Vitamin K | 18,1 mcg |
Vitamin B6 | 0 mg |
Kolin | 40,7 mg |
Betain | 3,8 mg |
Kalcium | 356 mg |
Vas | 2,7 mg |
Magnézium | 126,3 mg |
Foszfor | 300 mg |
Kálium | 322,8 mg |
Víz | 82,6 g |
Rost | 3,3 g |