Repce

A repce (Brassica napus) a káposztafélék (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat sajtolnak (vagy hagyományos, ma már nem használt népi eredetű eljárással olajat ütnek). Szára kerek keresztmetszetű, egyenesen feláll, majd bokrosan elágazik. A növény 75–125 cm magas lehet. Levelei kékeszöldek. Az alsó levelek nyelesek, borzasan szőrösek, a felsők kopaszak, szárölelők. Virágai fürtökben nőnek; az egyes virágok 15–30 mm-esek. A csészénél kétszer hosszabb sziromlevelei jellegzetes élénksárgák. Virágzata felső részén nyíló virágbimbói a már kinyílt virágok fölé emelkednek.

Az egyes fajták áprilistól szeptemberig nyílnak. Termése, a becő 5–10 cm hosszú, keskeny. Egy-egy becőben 15–40 magot találhatunk. Jó talajerőt és kellő növényvédelmet igényel. Az őszi repcét augusztus végén vetik, június-júliusban aratják.

Hazánkban hektáranként mintegy 1,8 tonna magot terem. Az 1,5-2,8 mm-es magvak gömbölydedek, simák vagy barázdáltak. Többnyire vörösek, barnák vagy feketék, de egyes típusoké sárga is lehet. A sötét színű magvak éretlenül vörösek. Olajtartalmuk 35-48 sza. %, fehérjetartalmuk 23-25 sza. %, héjtartalmuk 14-19 sza. %. Biológiailag hátrányos glükozinolátokat is tartalmaznak.

 

Beltartalmi értékek

Vizsgált összetevő Eredmény
kcal 64 kcal
Szénhidrát 8,6 g
Fehérje 4,1 g
Zsír 2,2 g
Vitamin A 59 mcg
Vitamin C 17,4 mg
Vitamin E 1,7 mg
Vitamin K 18,1 mcg
Vitamin B6 0 mg
Kolin 40,7 mg
Betain 3,8 mg
Kalcium 356 mg
Vas 2,7 mg
Magnézium 126,3 mg
Foszfor 300 mg
Kálium 322,8 mg
Víz 82,6 g
Rost 3,3 g