Mungóbab

A mungóbab (Vigna radiata L.) fontos hüvelyes növény, amelyet az egész világon fogyasztanak, különösen az ázsiai országokban, és régóta használják a hagyományos orvoslásban. Közismert, hogy kiváló fehérjeforrás. Magas az élelmi rost, ásványi anyag, vitamin tartalma, és jelentős mennyiségű bioaktív vegyületet, beleértve a polifenolokat, poliszacharidokat és peptideket is tartalmaz. Ezért egyre inkább népszerű élelmiszerré válik a jó egészség megőrzésében. A mungóbabról dokumentálják a hiperglikémia, a hiperlipemia és a magas vérnyomás enyhítését, valamint a rák és a melanogenezis megelőzését, valamint hepatoprotektív és immunmoduláló aktivitást.

Ezek az egészségügyi előnyök elsősorban a mungóbabban jelen lévő aktív vegyületek koncentrációjából és tulajdonságaiból származnak. A vitexint és az izovitexint azonosítják a fő polifenolokként. A kis molekulatömegű hidrofób aminosav-maradványokat tartalmazó peptidek nagyobb bioaktivitást mutatnak a mungóbabban.

 

Beltartalmi értékek

Vizsgált összetevő

Eredmény

kcal

31 kcal

Szénhidrát

5,8 g

Fehérje

2,6 g

Zsír

0,2 g

Vitamin A

7,3 mcg

Vitamin C

13,7 mg

Vitamin E

0,1 mg

Vitamin K

34,3 mcg

 

Vitamin B6

0,1 mg

Kolin

15 mg

Betain

0 mg

Kalcium

13,5 mg

Vas

0,9 mg

Magnézium

21,8 mg

Foszfor

56,2 mg

Kálium

155 mg

Víz

91,4 g

Rost

1,9 g