Retek

A retek ( Raphanus raphanistrum subsp. Sativus vagy Raphanus sativus ) a Brassicaceae család ehető gyökérzöldsége , amelyet Ázsia- ban háziasítottak a római előtti időkben. A retek az egész világon termesztésre és fogyasztásra kerül, főként nyersen, ropogós salátafélékként, harapással. Számos fajta létezik, méretük, íz, szín és érlelés időtartamától függően.

A retek éles aromájuknak köszönhetően a növények által előállított vegyi vegyületeknek, köztük a glükozinolátnak, a mirozináznak és az izotiocianátnak köszönhetők . Néha kísérő növényként termesztik őket, és kevés kártevőtől és betegségtől szenvednek. Gyorsan csíráznak és gyorsan növekednek, a közönséges kisebb fajták egy hónapon belül fogyasztásra készen állnak, míg a nagyobb daikon fajták több hónapot vesznek igénybe. 

Mivel könnyen termeszthetők és gyorsan betakaríthatók, a retek gyakran kezdő kertészek ültetik be őket. Néhány retek vetőmagjuk miatt termesztésre kerülnek; mások, például a daikon, olajtermelés céljából termeszthetők. Másokat csíráznak.

Beltartalmi értékek

Vizsgált összetevő Eredmény
kcal 42,8 kcal
Szénhidrát 3,7 g
Fehérje 3,7 g
Zsír 2,6 g
Vitamin A 117,5 mcg
Vitamin C 27 mg
Vitamin E 0 mg
Vitamin K 0 mcg
Vitamin B6 0,3 mg
Kolin 0 mg
Betain 0 mg
Kalcium 55 mg
Vas 0,8 mg
Magnézium 45,5 mg
Foszfor 106,7 mg
Kálium 74,2 mg
Víz 90 g
Rost 2,1 g