Skip to content
KertafalonKertafalon
  • Rólunk
  • Bolt
  • Növények bemutatása
    • Mungóbab
    • Zsázsa
    • Retek
    • Repce
    • Mustár
    • Brokkoli
    • Lucerna
    • Vörös here
  • A csírázás folyamata
  • Széchényi 2020
    • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
Üzlet / Csíráztatható növények

Retek

  • Leírás
  • Beltartalmi Értékek

A retek ( Raphanus raphanistrum subsp. Sativus vagy Raphanus sativus ) a Brassicaceae család ehető gyökérzöldsége , amelyet Ázsia- ban háziasítottak a római előtti időkben. A retek az egész világon termesztésre és fogyasztásra kerül, főként nyersen, ropogós salátafélékként, harapással. Számos fajta létezik, méretük, íz, szín és érlelés időtartamától függően.

A retek éles aromájuknak köszönhetően a növények által előállított vegyi vegyületeknek, köztük a glükozinolátnak, a mirozináznak és az izotiocianátnak köszönhetők . Néha kísérő növényként termesztik őket, és kevés kártevőtől és betegségtől szenvednek. Gyorsan csíráznak és gyorsan növekednek, a közönséges kisebb fajták egy hónapon belül fogyasztásra készen állnak, míg a nagyobb daikon fajták több hónapot vesznek igénybe.

Mivel könnyen termeszthetők és gyorsan betakaríthatók, a retek gyakran kezdő kertészek ültetik be őket. Néhány retek vetőmagjuk miatt termesztésre kerülnek; mások, például a daikon, olajtermelés céljából termeszthetők. Másokat csíráznak.

Beltartalmi Értékek

Vizsgált összetevő Eredmény
kcal 42,8 kcal
Szénhidrát 3,7 g
Fehérje 3,7 g
Zsír 2,6 g
Vitamin A 117,5 mcg
Vitamin C 27 mg
Vitamin E 0 mg
Vitamin K 0 mcg
Vitamin B6 0,3 mg
Kolin 0 mg
Betain 0 mg
Kalcium 55 mg
Vas 0,8 mg
Magnézium 45,5 mg
Foszfor 106,7 mg
Kálium 74,2 mg
Víz 90 g
Rost 2,1 g

Kapcsolódó termékek

Gyors nézet

Mungóbab

Gyors nézet

Zsázsa

Gyors nézet

Mustármag

Gyors nézet

Lucerna

Gyors nézet

Vörös here

Gyors nézet

Repce

Gyors nézet

Brokkoli

Növények bemutatása
  • Mungóbab
  • Zsázsa
  • Retek
  • Repce
  • Mustár
  • Brokkoli
  • Lucerna
Hasznos
  • A csírázás folyamata
  • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
hu Magyar
en Englishde Deutschhu Magyar
powered by arenadigital.hu
Copyright 2022 © kertafalon.hu
  • Rólunk
  • Bolt
  • Növények bemutatása
    • Mungóbab
    • Zsázsa
    • Retek
    • Repce
    • Mustár
    • Brokkoli
    • Lucerna
    • Vörös here
  • A csírázás folyamata
  • Széchényi 2020
    • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
  • Bejelentkezés

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?