Skip to content
KertafalonKertafalon
  • Rólunk
  • Bolt
  • Növények bemutatása
    • Mungóbab
    • Zsázsa
    • Retek
    • Repce
    • Mustár
    • Brokkoli
    • Lucerna
    • Vörös here
  • A csírázás folyamata
  • Széchényi 2020
    • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
Üzlet / Csíráztatható növények

Brokkoli

  • Leírás
  • Beltartalmi Értékek

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Apicius[1] szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény.

A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikába, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Beltartalmi Értékek

Vizsgált összetevő Eredmény
kcal 33,2 kcal
Szénhidrát 7,3 g
Fehérje 4,1 g
Zsír 0,4 g
Vitamin A 418,2 mcg
Vitamin C 116,3 mg
Vitamin E 0,8 mg
Vitamin K 130,7 mcg
Vitamin B6 0,3 mg
Kolin 20,1 mg
Betain 0,2 mg
Kalcium 84,2 mg
Vas 0,9 mg
Magnézium 24,2 mg
Foszfor 70,7 mg
Kálium 371,4 mg
Víz 88 g
Rost 3,2 g

Kapcsolódó termékek

Gyors nézet

Vörös here

Gyors nézet

Mungóbab

Gyors nézet

Zsázsa

Gyors nézet

Mustármag

Gyors nézet

Repce

Gyors nézet

Lucerna

Gyors nézet

Retek

Növények bemutatása
  • Mungóbab
  • Zsázsa
  • Retek
  • Repce
  • Mustár
  • Brokkoli
  • Lucerna
Hasznos
  • A csírázás folyamata
  • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
powered by arenadigital.hu
Copyright 2023 © kertafalon.hu
  • Rólunk
  • Bolt
  • Növények bemutatása
    • Mungóbab
    • Zsázsa
    • Retek
    • Repce
    • Mustár
    • Brokkoli
    • Lucerna
    • Vörös here
  • A csírázás folyamata
  • Széchényi 2020
    • GINOP-2.1.7-15 – Pályázat
  • Bejelentkezés

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?