A mungóbab (Vigna radiata L.) fontos hüvelyes növény, amelyet az egész világon fogyasztanak, különösen az ázsiai országokban, és régóta használják a hagyományos orvoslásban. Közismert, hogy kiváló fehérjeforrás. Magas az élelmi rost, ásványi anyag, vitamin tartalma, és jelentős mennyiségű bioaktív vegyületet, beleértve a polifenolokat, poliszacharidokat és peptideket is tartalmaz. Ezért egyre inkább népszerű élelmiszerré válik a jó egészség megőrzésében. A mungóbabról dokumentálják a hiperglikémia, a hiperlipemia és a magas vérnyomás enyhítését, valamint a rák és a melanogenezis megelőzését, valamint hepatoprotektív és immunmoduláló aktivitást.
Ezek az egészségügyi előnyök elsősorban a mungóbabban jelen lévő aktív vegyületek koncentrációjából és tulajdonságaiból származnak. A vitexint és az izovitexint azonosítják a fő polifenolokként. A kis molekulatömegű hidrofób aminosav-maradványokat tartalmazó peptidek nagyobb bioaktivitást mutatnak a mungóbabban.
Beltartalmi értékek
Vizsgált összetevő |
Eredmény |
kcal |
31 kcal |
Szénhidrát |
5,8 g |
Fehérje |
2,6 g |
Zsír |
0,2 g |
Vitamin A |
7,3 mcg |
Vitamin C |
13,7 mg |
Vitamin E |
0,1 mg |
Vitamin K |
34,3 mcg |
Vitamin B6 |
0,1 mg |
Kolin |
15 mg |
Betain |
0 mg |
Kalcium |
13,5 mg |
Vas |
0,9 mg |
Magnézium |
21,8 mg |
Foszfor |
56,2 mg |
Kálium |
155 mg |
Víz |
91,4 g |
Rost |
1,9 g |