A retek ( Raphanus raphanistrum subsp. Sativus vagy Raphanus sativus ) a Brassicaceae család ehető gyökérzöldsége , amelyet Ázsia- ban háziasítottak a római előtti időkben. A retek az egész világon termesztésre és fogyasztásra kerül, főként nyersen, ropogós salátafélékként, harapással. Számos fajta létezik, méretük, íz, szín és érlelés időtartamától függően.
A retek éles aromájuknak köszönhetően a növények által előállított vegyi vegyületeknek, köztük a glükozinolátnak, a mirozináznak és az izotiocianátnak köszönhetők . Néha kísérő növényként termesztik őket, és kevés kártevőtől és betegségtől szenvednek. Gyorsan csíráznak és gyorsan növekednek, a közönséges kisebb fajták egy hónapon belül fogyasztásra készen állnak, míg a nagyobb daikon fajták több hónapot vesznek igénybe.
Mivel könnyen termeszthetők és gyorsan betakaríthatók, a retek gyakran kezdő kertészek ültetik be őket. Néhány retek vetőmagjuk miatt termesztésre kerülnek; mások, például a daikon, olajtermelés céljából termeszthetők. Másokat csíráznak.
Beltartalmi értékek
Vizsgált összetevő | Eredmény |
kcal | 42,8 kcal |
Szénhidrát | 3,7 g |
Fehérje | 3,7 g |
Zsír | 2,6 g |
Vitamin A | 117,5 mcg |
Vitamin C | 27 mg |
Vitamin E | 0 mg |
Vitamin K | 0 mcg |
Vitamin B6 | 0,3 mg |
Kolin | 0 mg |
Betain | 0 mg |
Kalcium | 55 mg |
Vas | 0,8 mg |
Magnézium | 45,5 mg |
Foszfor | 106,7 mg |
Kálium | 74,2 mg |
Víz | 90 g |
Rost | 2,1 g |