A retek ( Raphanus raphanistrum subsp. Sativus vagy Raphanus sativus ) a Brassicaceae család ehető gyökérzöldsége , amelyet Ázsia- ban háziasítottak a római előtti időkben. A retek az egész világon termesztésre és fogyasztásra kerül, főként nyersen, ropogós salátafélékként, harapással. Számos fajta létezik, méretük, íz, szín és érlelés időtartamától függően.
A retek éles aromájuknak köszönhetően a növények által előállított vegyi vegyületeknek, köztük a glükozinolátnak, a mirozináznak és az izotiocianátnak köszönhetők . Néha kísérő növényként termesztik őket, és kevés kártevőtől és betegségtől szenvednek. Gyorsan csíráznak és gyorsan növekednek, a közönséges kisebb fajták egy hónapon belül fogyasztásra készen állnak, míg a nagyobb daikon fajták több hónapot vesznek igénybe.
Mivel könnyen termeszthetők és gyorsan betakaríthatók, a retek gyakran kezdő kertészek ültetik be őket. Néhány retek vetőmagjuk miatt termesztésre kerülnek; mások, például a daikon, olajtermelés céljából termeszthetők. Másokat csíráznak.