A mungóbab (Vigna radiata L.) fontos hüvelyes növény, amelyet az egész világon fogyasztanak, különösen az ázsiai országokban, és régóta használják a hagyományos orvoslásban. Közismert, hogy kiváló fehérjeforrás. Magas az élelmi rost, ásványi anyag, vitamin tartalma, és jelentős mennyiségű bioaktív vegyületet, beleértve a polifenolokat, poliszacharidokat és peptideket is tartalmaz. Ezért egyre inkább népszerű élelmiszerré válik a jó egészség megőrzésében. A mungóbabról dokumentálják a hiperglikémia, a hiperlipemia és a magas vérnyomás enyhítését, valamint a rák és a melanogenezis megelőzését, valamint hepatoprotektív és immunmoduláló aktivitást.
Ezek az egészségügyi előnyök elsősorban a mungóbabban jelen lévő aktív vegyületek koncentrációjából és tulajdonságaiból származnak. A vitexint és az izovitexint azonosítják a fő polifenolokként. A kis molekulatömegű hidrofób aminosav-maradványokat tartalmazó peptidek nagyobb bioaktivitást mutatnak a mungóbabban.